Tehnica de lucru a pictorului roman Adrian Stoenica – pastel uscat cretat pe carton. Lucrari picturi realizate cu varfurile degetelor – flori, peisaje, natură statică, portrete, icoane

poze imagini foto pictor roman Adrian Stoenica pasteluri cretate tablouri lucrari de arta in pastel uscat, tehnica pictura lucrari pe carton bastonase cretate pastelate cadou special de vanzare unic picturi frumoase 6

(English please!)

Adrian Stoenică utilizează pentru lucrările sale pasteluri sub formă de bastonașe cretate, pe care le aplică pe suport cu degetele pentru a împrăștia culoarea pe întreaga suprafața a cartonului, cât și pasteluri sub formă de creion, pentru detalii.

Pastelul este un bastonaș ca o cretă, făcut din pigmenți pulverizați, amestecați cu talc și gumă arabică. Suportul pe care se lucrează poate fi o hârtie cu asperități (tip Canson) sau un carton poros. Pentru o mai bună conservare a lucrării, aceasta se fixează cu un spray special şi se protejează, ca și acuarela, cu geam.

S-a constatat că pictura în pastel este mult mai rezistentă decât pictura în ulei, atât ca durată în timp (secole) cât şi ca prospeţime a culorilor.

Pastelul este considerat o tehnică de graniță între grafică și pictură. Apogeul acestei tehnici a fost atins se pare în secolul al 18-lea în Olanda. La noi, un mare pastelist este considerat Ștefan Luchian, dar el făcea pastel ca o pregătire pentru pictura în ulei.

Share

One Comment:

  1. Inchirieri microbuze online

    Nu am avut pana acum ocazia sa vad operele domnului Adian Stoenica, dar sper ca in viitorul apropiat sa ma bucur de acestea. Imi palce si thenica prezentata in acest articol asa ca astept cu nerabdare o expozitie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>